شنبه 1 اردیبهشت 1403 |

برگزاری نشست «آینده‌پژوهی مناسبات داخلی قدرت در آمریکا و تأثیرگذاری آن بر معادلات جهان اسلام...»

 | تاریخ ارسال: 1401/11/11 | 
نشست تخصصی «آینده‌پژوهی مناسبات داخلی قدرت در آمریکا و تأثیرگذاری آن بر معادلات جهان اسلام با تأکید بر سیاست‌های ایران» با سخنرانی دکتر عباس خامه یار، عضو هیات مدیره انجمن مطالعات جهان اسلام و یکی از اندیشمندان برجسته و فلسطینی‌تبار جهان عرب، با استقبال تعدادی از اساتید، پژوهشگران و علاقه‌مندان، شنبه ۸ بهمن ۱۴۰۱ در سالن فارابی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی  و به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
در ابتدای جلسه دکتر عباس خامه‌یار، عضو هیات مدیره انجمن مطالعات جهان اسلام با توجه به عمق و وسعت اتفاقات دهه اخیر در کشورهای عربی و اسلامی منطقه، پیرامون چالش‌­های بین ایران و ایلات متحده آمریکا به سه مورد چالش برانگیز در روابط با آمریکا پرداخت.
۱- ایده و عمل دولت ایالات متحده آمریکا در راستای تجزیه جهان اسلام و بازتجزیه کشورهای اسلامی؛
۲- تصمیم و تلاش دولت آمریکا برای تأمین امنیت اسرائیل و سایر مسائل مربوط به فلسطین؛
۳- اقدامات و دخالت­‌های دولت آمریکا در خصوص اتفاقات داخلی جمهوری اسلامی ایران.
در ادامه پروفسور العریان، اندیشمند برجسته عرب و جهان اسلام در خصوص راهبردهای کلان دولت ایالات متحده آمریکا در قبال کشورهای اسلامی و از جمله جمهوری اسلامی ایران سخنرانی کرد.
این اندیشمند عرب معتقد است که ایالات متحده آمریکا نسبت به دولت­‌ها و ملت‌­هایی که قدمت بالاتری دارند یک دولت جدید به حساب می‌­آید. اما به جهت نفوذ و سطله اقتصادی و نظامی به قدرت اول جهان تبدیل شد. این موقعیت برای آمریکا به‌صورت اتفاقی به‌دست نیامده است بلکه بر اساس راهبردهای کلانی است که از ابتدا برای خود تعریف کرده بود. در زمینه این راهبردهای کلان برتری قابل توجهی برای آمریکایی‌­ها نسبت به سایر کشورها ایجاد شد. یعنی همه کشورهای دارای این راهبردهای کلان هستند اما به‌صورت متفاوت و با کیفیت­‌های مختلف.
ویژگی‌­های این راهبردهای کلان عبارتند از:
۱- راهبردهای کلان با سایر راهبردهای خرد و همچنین اصول سیاست خارجی متفاوت است.
راهبرد کلان به سؤال «چرا؟»، راهبرد خرد به سؤال «چگونه؟» و سیاست خارجی به سؤال «چه چیزی؟(برای تحقق این راهبردها چه سیاست­هایی را باید در پیش گرفت؟)» پاسخ می­دهند.
۲- هدف راهبردهای کلان برای دولت ایالات متحده آمریکا، تضمین رهبری و سیطره این دولت بر نظام جهانی است. این در صورتی است که کشورهای متوسط­ راهبردهای کلان خود را در چارچوب کلان تعیین شده توسط ایالات متحده آمریکا تعریف می­کنند و به ایفای نقش می­پردازند.
۳- راهبردهای کلان برای هر کشوری تعطیل‌بردار نیست و به صورت همیشگی مورد عمل واقع می­‌شود. حتی در مواقع بحران و جنگ نیز تغییر نمی‌­کند هر چند ممکن است به جهت اولویت تغییراتی میزان و نحوه پیگیری راهبردهای کلان ایجاد شود.
۴- راهبردهای کلان برای هر کشوری انسجام بخش اهداف و مأموریت‌­هاست. برای هر کشوری مصالح، امکانات، اهداف و اولویت‌­هایی می­‌توان شناسایی کرد که راهبردهای کلان بین این موارد توازن ایجاد می‌­کنند. توازنی که در صورت موجود نبودن آن، هر کشوری حتی در وضعیت امپراتوری و ابرقدرتی با فروپاشی و شکست مواجه خواهد شد که مثال­هایی برای آن وجود دارد مانند امپراتوری عثمانی، امپراتوری بریتانیا و اتحاد جماهیر شوروی.
- ایالات متحده از ابتدای تشکیل، شش راهبرد کلان را برای خود تعریف کرده است:
۱- یکپارچه­‌سازی و متحد کردن خود. این راهبرد کلان با استفاده از ابزار مشروع و غیرمشروع در یک فرایند ۸۰ ساله و در مبارزه با ساکنان بومی آمریکا پیگیری شد.
۲- عمل بر اساس دکترین مونرو، که مخالف استعمار یا دخالت قدرت‌های اروپایی در کشورهای تازه استقلال یافته قاره آمریکا بود. بر اساس این دکترین، دولت ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفت که از دخالت در جنگ‌های بین قدرت‌های اروپایی و مستعمرات آن‌ها خودداری، و وقوع جنگ یا فعالیت استعماری در قاره آمریکا را به عنوان حرکتی خصمانه تلقی کند. این دکترین با ورود ایالات متحده به جنگ­های جهانی عملاً منقضی شد.
۳- تسلط بر همه کشورها و مناطق مختلف دنیا، پس از تأمین امنیت خود. لذا برای تحقق این ایده نیاز به نیروی نظامی قدرتمند و مخصوصاً نیروی دریایی قوی داشت.
۴- همچنین تسلط بر مسیرهای تجاری و دریایی سراسر جهان تا ار این طریق بتواند همه کشورهای را تحت کنترل داشته باشد. در این خصوص نکته قابل توجه تعداد ناوگان دریایی است. ایالات متحده ۱۱ ناوگان دریایی دارد که هفت ناوگان آن در حال گردش در آبهای دنیاست. این در صورتی است که کشور چین تنها یک ناوگان دریایی دارد. به عنوان مثال حضور ناوگان دریایی آمریکا در خلیج مالاکا که ۸۰ درصد نفت وارداتی به چین و حدود ۵۰ درصد تجارت خارجی چین از این مسیر انجام می­‌شود.
۵- نحوه تعامل با جهان اسلام و منطقه‌ه­ایی که کشورهای اسلامی در آن واقع شده­‌اند.
۶- سلطه بر فضا با هدف دست برتر داشتن در جنگ­های آینده مخصوصاً در مقابل کشورهایی مثل چین.
اکثر این راهبردها در تقابل با ابرقدرت­‌های دیگر و کشورهای قدرتمند تعریف شده است. ایالات متحده آمریکا به موازات این راهبردهای کلان دو هدف اصلی دارد که زمینه‌­ساز دستیابی این دولت به راهبردهای کلان فوق می‌­باشد.
اول) تسلط بر سازمان‌های اقتصادی بین­المللی از طریق سلطه دلار.
آمریکا دلار را بدون پشتوانه و بیش از توان اقتصادی خود چاپ می­کند. در صورتی که این کار تبعات تورمی شدیدی در پی دارد اما این سؤال مطرح می­‌شود که چرا در این خصوص مشکلی برای آمریکا ایجاد نمی‌­شود؟
دوم) خرید و فروش نفت تنها با استفاده از دلار. از بین بردن رابطه بین دلار و طلا و ایجاد نسبت میان نفت و دلار، راهبردی است که آمریکا از طریق آن از مشکلات اقتصادی بیرون مانده است.
در ادامه ایشان به راهبرد کلان پنجم آمریکا یعنی تعامل با جهان اسلام پرداخت. این محقق فلسطینی براین باور است که آمریکا اجازه نمی‌­دهد هیچ دولت رقیب، مخالف و یا دشمنی بتواند در منطقه جهان اسلام و کشورهای اسلامی قدرت بگیرد. در این راستا حتی برای کشورهایی که می‌­خواهند به رقابت، مخالفت و یا دشمنی با سیاست­‌های ایالات متحده در جهان اسلام بپردازند رقیب‌تراشی می­کند و هزینه این اقدام را بالا می­برد. تمام سیاست­‌های ایالات متحده در سراسر جهان بر این اساس قابل فهم و تفسیر است و حتی بر اساس آن می­‌توان سیاست­‌های آینده آمریکا را نیز پیش‌­بینی کرد.
ایشان در ادامه گفتند، هر کشوری که بخواهد مستقل باشد و خارج از منظومه و قدرت آمریکا عمل کند، قطعاً هدف سیاست بالابردن هزینه­‌ها و رقیب‌­تراشی توسط ایالات متحده قرار می­گیرد. مثلاً اگر کشوری بخواهد خارج از چارچوب تعیین شده توسط ایالات متحده عمل کند، یک پیمان کاذب علیه این کشور توسط آمریکا تشکیل می­شود تا مورد کنترل قرار گیرد. این سیاست را «توازن قوا» نام‌گذاری کرده است.
به زعم ایشان، این سیاست کلید فهم همه اتفاقات شرق آسیا، تنش‌­های چین و آمریکا، اتفاقات شمال سوریه و مرزهای ترکیه و جنگ اوکراین و روسیه می­‌باشد.
بخش پایانی سخنرانی ایشان به موضوع ایران اختصاص داشت. ایشان معتقد است ایران یک چالش بسیار بزرگ برای سیاست‌­های کلان ایالات متحده آمریکا است. ایران قبل از انقلاب اسلامی یکی از هم‌پیمانان آمریکا بوده است. که مسائلی مانند حمایت از اسرائیل و تأمین نفت را در همکاری نزدیک با هم دنبال می‌کردند.
اما ایران در دوره پس از انقلاب اسلامی برای خود ایده و هدف دارد و در تعارض جدی با راهبردهای کلان آمریکا در سطح منطقه قرار دارد. آمریکا به لحاظ اقتصادی، سیاست تبعیت و از لحاظ فرهنگی، سیاست غرب­زدگی را برای کشورهای اسلامی و ایران تعریف کرده است.
ایالات متحده آمریکا مجموعه از سیاست‌­ها و اقدامات را در قبال جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفته است. از تغییر نظام و براندازی گرفته تا ایجاد مشکلات داخلی و پیرامونی برای کشور ایران. مثلاً فعال سازی شکاف‌­های قومی در ایران و تلاش برای تجزیه ایران و سایر کشورهای اسلامی.
جمهوری اسلامی ایران چون توانسته یک الگوی موفق در حکومت­داری خارج از چارچوب تعیین شده یالات متحده ارائه کند، باید تحریم شود و برایش محدودیت ایجاد شود تا در شرایط سخت مجبور به تغییر تصمیم خود شود.
همچنین درخصوص مسئله اسرائیل، هدف آمریکا این است که اسرائیل همواره در منطقه قدرت برتر باشد و سایر کشورها در وضعیت ضعف و کرنش باشند. تنها کشوری که توانسته این خواسته آمریکا را نقض کند ایران بوده است. ایران پس از انقلاب اسلامی همواره حمایت‌­های قابل توجه حتی در زمینه فنی، تکنولوژیک از جنبش­‌های ضداسرائیلی داشته است.
در مقابل راهبرد کلان جمهوری اسلامی ایران پایان دادن به نفوذ و حضور قدرت‌های خارجی در منطقه است که ایالات متحده، اسرائیل و کشورهای عربی با این راهبرد موافق نیستند.
بر این اساس دو اتفاق مهم و تعیین کننده در جهان اسلام اول) سلطه آمریکا و اسرائیل با همراهی کشورهای عربی و دوم تلاش و اقدام جمهوری اسلامی ایران برای بیرون راندن قدرت‌های خارجی از منطقه است که تقابل این دو راهبرد آینده منطقه را رقم خواهد زد. برخورد این دو راهبرد در آینده از نظر ایشان قطعی است. آمریکا تلاش دارد تا از طریق افزایش مشکلات داخلی و خارجی ایران هم این کشور را تضعیف کند و هم یک اجماع علیه آن ایجاد کند.
نکته پایانی ایشان نیز در خصوص کشورهای عربی بود که معتقد بودند که این کشورها باید بهار عربی را بازآفرینی کنند و استقلال خود را باز یابند و از نفوذ قدرت‌های خارجی در کشور خود جلوگیری کنند. در این میان نقطه کانونی مسئله فلسطین است که می­تواند پایان بخش حضور اجانب در منطقه و کشورهای اسلامی باشد.
در ادامه چند تن از حاضران در جلسه سؤالاتی مطرح کردند که مورد بحث و پاسخگویی قرار گرفت.



CAPTCHA

دفعات مشاهده: 682 بار   |   دفعات چاپ: 236 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


برنامه های پیش روی

 

 مجوز فعالیت

 

 خبرنامه انجمن

 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن مطالعات جهان اسلام می باشد.

© 2024 All Rights Reserved | Islamic World Studies Association